لطفا شکیبا باشید ...
صفحه اصلی > رسانه > گزارش‌ها > : گزارش جشنوارۀ فجر 43

گزارش جشنوارۀ فجر 43

مقدمه

جشنواره فیلم فجر، مهم‌ترین و بزرگ‌ترین رویداد سینمایی ایران، هر ساله در بهمن‌ماه برگزار می‌شود و بستری برای نمایش و رقابت آثارِ متقاضی و پذیرفته شدۀ سینمای ایران در این جشنواره را فراهم می‌کند. این جشنواره که از سال ۱۳۶۱ به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی تأسیس شده، در طول چهار دهه گذشته، با افت و خیزهای فراوان به یکی از شاخص‌ترین جشنواره‌های فرهنگی ایران تبدیل شده است.
جشنواره فجر در آغاز (دهه 60 ) ایدئولوژیک ترین دوره خود را سپری کرد و در دهه هفتاد با پایان جنگ تحمیلی با تغییرات دولت فضای جشنواره بازتر شد (در این دهه به طور رسمی بخش سودای سیمرغ معرفی شد). در اوایل دهه هشتاد سینمای ایران با رشد فنی و صنعتی همراه شد و در اواخر این دهه جشنواره تحت تاثیر جریانات سیاسی نیز قرار گرفت. دهه نود، نطفۀ چالش‌های‌ سیاسی و اجتماعی سینمای ایران بود. در این دوره با ورود فیلمسازان جوان، آثار متفاوتی وارد جشنواره فجر شدند، همچنین که جشنواره در اواخر این دهه تحت تاثیر اعتراضات سیاسی و اجتماعی نیز قرار گرفت. جشنواره فجر در آغاز دهه 1400 با مشکلاتی فراوانی مواجه بود. از همه‌گیری کرونا تا تشدید اعتراضات سیاسی و اجتماعی در کشور. حالا اما با تغییر و تحولاتی که در مدیریت کلان سیاسی رخ داده « جشنواره فجر چهل و سوم » نسبت به چند دوره پیشین در شرایط بهتری برگذار شده است و مردم نیز استقبال خوبی از آن به عمل آوردند.

هدف کلی جشنواره فجر

جشنواره فجر از زمان تاسیس در سال 1361، اهداف مختلفی را دنبال کرده است که با توجه به شرایط سیاسی، فرهنگی و اجتماعی کشور، همواره دستخوش تغییراتی بوده است. با این حال اهداف کلی جشنواره را می‌توان حول چند محور تقسیم کرد: حمایت از سینمای ملی و بومی ایران، ارائه بستری برای رقابت و ارتقای کیفیت سینمای ایران و در نهایت انعکاس دهنده مسائل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جامعه در سینما.
تجربهِ جشنواره فجر در این چهل‌ و‌ شش سال نشان داده است که این اهداف کلی گاهاً به فراموشی سپرده شده است و جشنواره نه تنها انعکاس دهندۀ مسائل روز جامعه نبوده بلکه خود مانعِ بزرگی در جهت نمایش آثار روز سینما بوده است. البته باید این را هم گفت که محدودیت‌های ممیزی و سانسور همیشه آسیب زننده نبوده است، چه بسا اگر سانسور، اصولی و انسانی باشد، موجب رشد سینما خواهد شد.

خلاصه‌ای از آنچه در گزارش بررسی خواهد شد

در این گزارش بخش‌های مختلف جشنواره فجر 43 را مورد بررسی قرار خواهیم داد. مروری به برنامه و نشست‌های خبری پیرامون آثار خواهیم داشت. از استقبال مخاطبین و منتقدان نسبت به آثار جشنواره خواهیم گفت. به بررسی کیفی جشنواره خواهیم پرداخت و در آخر نتایج جشنواره و جمع بندی.

مروری بر جشنواره فجر 43

جشنواره فجر چهل و سوم در دو بخش، مسابقه فیلم‌های کوتاه داستانی (44 فیلم کوتاه) و بخش مسابقه ایران (33 فیلم) برگذار شد. البته در کنار این دو بخش اصلی آثاری در بخش خارج از مسابقه فجر در سانس‌های ویژه برای اهالی رسانه و منتقدان به نمایش در‌آمد. رقابت مستند‌ها (11 مستند) نیز در بخش مسابقه برای دریافت سیمرغ برپا بود. بخش تجلی اراده ملی نیز در جزیره بوموسی به حمایت بانک ملی برگذار شد. جشنواره فجر امسال یک بخش ویژه دیگر هم داشت؛ نمایش ویژۀ منتخب آثار جشنواره برای توان خواهان. این رویداد از سمت دبیرخانۀ جشنواره و به مدد و مدیریت گلاره عبارسی در پردیس باغ کتاب برگذار شد.

جشنواره فجر مثل هرسال با حواشی و چالش‌هایی پیش از شروع همراه بود. از چند و چون آثار راه یافته به بخش مسابقه اصلی و مطالبۀ برخی فیلمسازان برای تحریم آثارشان. به علاوه اینکه سهم فیلمسازان با تجربه به نسبت فیلمسازان نسل اول و دوم بسیار کمتر بود. در فهرست نهایی جز ابراهیم حاتمی‌کیا، رسول صدرعاملی، مهدی جعفری و ابلفضل جلیلی مابقی فیلمسازان برای عموم مخاطبان کمتر شناخته شده بودند. گروهی از این فیلمسازان مانند ابوالفضل صفاری، شاهد احمدلو، حسین دارابی، جواد افشار و حسین زرگرنژاد کارگردانانی هستند که آثاری از آنها تماشا کرده‌ایم و کمی با شیوه فیلمسازی‌شان آشنا هستیم. گروه سوم، آثاری از فیلمسازان دوم و سوم است مانند ابراهیم ایرج‌زاد، امیرحسین ثقفی، پدرام پورامیری، هادی نائیجی و دانش اقباشاوی است که در پی شناخت بیشتر سینما هستند. در آخر گروه چهارم که هندونه سر بسته جشنواره است و بخش اعظم آن را نیز تشکیل می‌دهد. علاوه بر 33 فیلم راه‌یافته به بخش مسابقه چهل و سومین جشنواره فیلم فجر، چهار انیمیشن هم در جشنواره امسال به نمایش درآمد و در بخش مسابقه با دیگر آثار به رقابت پرداخت.

در اوایل دی ماه از پوستر جشنواره فجر که تصویری از شخصیت مادر فیلم علی حاتمی بود منتشر شد. چندی نگذشت که به طراحی پوستر انتقادات زیادی وارد شد. طراح پوستر، استاد ابراهیم حقیقی پس از حواشی گفت: پوستر را گروهی دیگر تغییر داده‌اند؛ اما من اصلاح می‌کنم. مدیر روابط عمومی جشنواره فجر (مسعود نجفی) نیز در راستا گفت: وشبختانه ایده اصلی پوستر که از اثر ماندگار زنده یاد علی حاتمی برگرفته شده است با استقبال همراه شد اما انتقاداتی به نحوه اجرای آن صورت گرفت که با توجه به نقطه نظرات حرفه‌ای اعلام شده، با تصمیم دبیر جشنواره، پوستر جشنواره چهل و سوم با انجام اصلاحات و پس از تائید استاد ابراهیم حقیقی منتشر خواهد شد. گرچه پوستر اصلاحی نیز چندان تفاوتی با اصل ماجرا نداشت.

بالاخره و به فاصله سه روز مانده تا آغاز نمایش و اکران آثار پذیرفته شده در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر، ترکیب هفت نفره هیئت داوران بخش «مسابقه سینمای ایران » اعلام شد. ترکیبی که شامل دو فیلمساز دهه هفتاد (کمال تبریزی و علیرضا رئیسیان) بود به همراه یک بازیگر (بهرام رادان)، تدوین‌گر (مستانه مهاجر) و یک فیلمبردار نام آشنا به نام علیرضا زرین دست. دو عضو دیگر نیز یکی وزیر اسبق میراث فرهنگی، گردشگری (عزت ا.. ضرغامی)، و دیگری رضا درستکار که تنها منتقد گروه هفت نفره هئیت داوران را تشکیل می‌داد. همواره سوالاتی پیرامون چگونگیِ انتخاب اعضای هئیت داوران وجود داشته و جدا از آن، اینکه یک گروه از بین آثار متقاضی، سی و اندی اثر را انتخاب نموده و سپس گروهی دیگر به بررسی آن بپردازند خود مسئله‌ای است. اما در مجموع این هئیت داوران، برتری آشکاری به گروه‌های قبلی نداشتند همانطور که از دوره‌های پیشین عقب‌تر نیز نبودند.

از اولین اتفاقات مهم جشنواره فجر پیش از روز اول، خروج فیلم « زمانی در ابدیت » به کارگردانی مهدی نوروزیان و تهیه‌کنندگی نیکی کریمی از بخش جدول نمایش آثار بود. فیلم به علت تعلل در ارسال نسخه نهایی تا هشتم بهمن ماه به دبیرخانه از جشنواره کنار گذاشته شد. البته اختلافاتی در مالکیت پروانه نیز وجود داشته است.

یکی از چالش‌های اصلی در برگذاری جشنواره فیلم فجر مشکلِ فنی صدا در سالن نمایش آثار بوده است. اتفاقی که در این دوره بیش از دوره‌های پیشین به چشم مخاطبین در سالن برج میلاد آمد. این واقعه در صورتی رقم خورد که تمامی فیلم‌ها جهت دارا بودن استاندارد قابل قبول از نظر کیفیت صدا و تصویر در سالن کیارستمی بنیاد سینمایی فارابی تست نهایی شده بود. اما در اجرا، این مشکل باعث افت فنی برخی آثار مانند « آنیتک » و « شمال از جنوب غربی » شده بود.

سیمرغ مردمی، اتفاق خوبی که امسال پس از سه سال در جشنواره احیا شد. اتفاقی که باید آن را به فال نیک گرفت. سیمرغ مردمی می‌بایست فرصتی برای توده خاموش سینمارو و فیلم‌بین‌ها باشد که نظر مستقل خود را داشته باشند و در روند دموکراتیک (و البته سالم) آن را به اطلاع برگزارکنندگان جشنواره برسانند. اما در آخر نه تنها این جایزه محصول نگاهِ منتقدان نبود بلکه پیش‌بینی‌های مخاطبین و تماشاگران نیز آن نبود. فیلم برگزیده « پیشمرگ، علی غفاری » نه فیلم محبوب عمده منتقدان بود نه فیلم برگزیده تماشاگران؛ چه بسا با وجود دقیق تر شدن فرایند رای گیری، همچنان باید به شکل جدی ساز و کار انتخاب فیلم برگزیده مورد اصلاح و بازنگری قرار گیرد یا افراد ذیصلاح به تجربه و دستاورد‌های پیشین گوشه چشمی داشته باشند که این جایزه مهمه مردم نیست بلکه جایزۀ قشر فیلم‌بین و آشنا با سینماست. البته نقطه ضغف را گفتیم بد نیست نقظه مقابل آن را در فرایند انتخاب برگزیده هم بررسی کنیم. یکی نکات‌ قابل توجه در لیست‌های آثار برتر که از روز‌های اول به ترتیب پازنده فیلم به سیزده و در نهایت هفت فیلم کاهش پیدا کرد، را عدم اقبال عمدۀ مخاطبین جشنواره به آثار کمدی و ظنر آن دانست. اتفاقی که نشان دهنده تفاوت حداقلیِ سلیقه و نگاه مخاطبین جشنواره و عموم تماشاگران است.

لحظات برجسته و نکات مهم

اســتقبال از پیشفروش بلیت‌های جشنواره از ســاعت ۱۰ صبــح چهارشــنبه، دهــم بهمن مــاه در سه سامانۀ سینما تیکت، ایران تیک و گیشه هفت آغاز شد. اما جدا از استقبال مخاطبین اخلال در خرید بلیت از همان دقایق اول آغاز شد، چه بسا بسیاری مخاطبین به دلیل مشکلات سامانه توانایی خرید بلیتِ آثار مورد علاقه خود را پیدا نکردند. برخی از مشکلات جشنواره فجر گویا قرار نیست حتی ذره‌ای بهبود یابد و نمی‌توان آرزو کرد ای کاش سال آینده مدیریت و رسیدگی در سطح بهتری قرار داشته باشد.
برخلاف سال گذشته اما سانس‌های فوق العاده برقرار بود و بسیاری آثار در چندین نوبت به سانس فوق العاده رسیده‌اند. شیوه بلیت فروشی‌ها طبق گزارش‌های رسمی تنها از طریق سامانه‌های اعلام شده صورت ‌می‌گرفت اما بدون شک هنوز در این فرایند دخل و تصرف‌هایی صورت می‌گیرد که بلیت فروشی جشنواره فجر را برای مردم دشوار می‌کند.
دبیر جشنواره فجر (منوچهر شاهسواری) در نشست خبری پیش از نمایش فیلم افتتاحیه « صیاد جواد افشار » در پاسخ به گلایۀ خبرنگار تسنیم مبنی بر جابجایی سانس‌ها و جابجایی آثار متذکر شد که با وجود استقبال مخاطبین که خبر خوبی است اما هنوز در برخی جاها مشکلاتی داریم و در ادامه اضافه کرد سالن‌های اختصاصی را به صفر رسانده‌ایم. این در شرایطی است که در پایان جشنواره خبری مبنی بر اختصاص سالنی به یک برنامه اینترنتی منتشر شد و جشنواره قول رسیدگی داد.

پیش از این خبر تجلیل از منوچهر والی زاده، سیروس الوند و رضا بابک در روز افتتاحیه منتشر شده بود، اتفاقی که به خوبی نیز انجام شد. اما روز افتتاحیه خالی از حاشیه نیز نبود؛ هنگام تجلیل از رضا بابک، وی با مرضیه برومند (کارگردان، نویسنده و صداپیشه) دست داد و این اتفاق منجر به تشکیل پرونده قضایی برای این دو بازیگر شد. در ادامه در برنامه اینترنتی کافه آپارات، فریدون جیرانی و رویا افشار به حمایت از این دو هنرمند پرداختند.

در روز افتتاحیه حاشیۀ دیگری هم به وجود آمد. در یکی از بخش‌های تجلیلی و به نوعی ادای دین، پیامی ساخته شده توسط هوش مصنوعی با صدای خسرو شکیبایی پخش شد که فرزند او، پوریا شکیبایی (بازیگر تلویزیون و سینما) نسبت به آن واکنش نشان داد و گفت: فکر می کنم اگر قرار است چنین کاری بکنیم باید مقداری صداقت کلام را رعایت کنیم. خیلی دوست داشتم با من یا مادرم تماس می گرفتند ‌کمک می‌کردیم حداقل کمی به شخصیت نزدیک‌تر باشد نه اینقدر دور! این کارها با تکنولوژی باید کمی معرفت امانت‌داری داخلش باشد.
انصراف بهرام رادان (عضو هیئت داوران بخش مسابقه) یکی از اتفاقات غیرمنتظرۀ جشنواره فجر بود، که به دلیل طولانی شدن مدت زمان سفر او وی از داوری جشنواره فجر استعفا داد. در ادامه بنابه تصمیم منوچهر شاهسواری دبیر جشنواره در کنار موافقت سایر اعضای هیات داوران، عضو جدیدی جایگزین بهرام رادان انتخاب نشد.

نشست‌های خبری همواره با حاشیه و جدل همراه بوده است. اتفاقی که گاهی با سوالات نادرست خبرنگاران حاشیه درست می‌کند، گاهی نیز خود صاحبان اثر و بازیگران هستند که به دنبال جلب توجه‌اند. یکی از پر‌حواشی ترین نشست‌های خبری جشنواره فجر 43 نشست فیلم « صددام، پدرام پورامیری » با اجرای محمد رضا مقدسیان بود که حواشی آن از فتوکال فیلم آغاز شد. سوژه فیلم پیرامون زندگی فردی می‌گذرد که نقش بدل صددام را دارد؛ حال در فتوکال بازیگر نقش صددام (نه بدل آن) با لباس و ظاهر صدام در مراسم حضور پیدا کرد. در ادامه، هنگام جلسه پرسش و پاسخ رضا عطاران (بازیگر نقش بدل صدام) از اهالی رسانه ضمن عذرخواهی حاضر به پاسخگویی سوالات خبرنگاران نشد و در این اثنا جنجال کراوات بستن و شوخی او با عباس جمشیدی‌فر سوژه خبرنگاران شد. این اتفاق باعث واکنش شدید مجری نشست (مقدسیان) نسبت به این رفتار بود. مقدسیان در این باره گفت: بعضی‌ها آداب حضور در نشست را بلد نیستند و برخی بازیگران و فیلم‌ها فرار رو‌به جلو می‌کنند.

یکی دیگر از پرسش و پاسخ پر حواشی جشنواره، نشست فیلم « موسی کلیم الله، حاتمی‌کیا » بود که کارگردان نسبت به برخی پرسش‌های خبرنگاران مبنی بر طولانی مدت شدن تولید و ساخت فیلم واکنش نشان داد. حاتمی‌کیا گفت: اگر کسی فکر کرده من و اقای رضوی (تهیه کننده) از فرایند ساخت و تولید خسته شده‌ایم، فکر احمقانه‌ای کرده است. من چهار سال از عمرم را گذاشتم. او در ادامه افزود که این نسخه از فیلم در واقع پایلوتی از آن چیزی است که در ادامه می‌خواهیم انجام دهیم.

در یکی دیگر از نشست‌های پرسش و پاسخ، جلسۀ فیلم « کفایت مذاکرات، سهیل موفق » ابراهیم عامریان تهیه کننده در پاسخ به سوال خبرنگار که آیا کمدی‌ها در حال حذف سینمای اجتماعی هستند گفت: قرار نیست فیلم کمدی کمکی به رشد سینما کند، چون این سینما بیشتر جنبه سرگرمی دارد. بگذاریم همان فیلم‌های اجتماعی به سینما کمک کنند. ما با اکران فیلم‌های کمدی سینماها را سرپا نگه داشتیم تا بسته نشوند. چون من مطمئنم اگر همین فیلم‌های کمدی که ما می‌سازیم نباشند تمام سینماها درشان تخته می‌شود و همین سینما را هم از دست می‌دهیم.

جدا از نشست‌های خبری پر حواشیِ جشنواره فجر 43، امسال بخش اکران ویژه (سانس‌های ویژه) آثار خارج از مسابقه جشنواره، جنجالی برانگیز‌ترین بخش جشنواره بود. عدم اکران « قاتل وحشی، حمید نعمت الله » در روز پایانی جشنواره فجر و ادامه دار شدن توقیف فیلم بود. در صورتی هادی نائیجی عضو شورای پروانه نمایش خبرِ صادر شدن پروانه نمایش را برای فیلم پیش از در برنامه کافه آپارات داد بود. از طرفی دیگر، بازخورد بسیار مثبت تماشاگران « پیر پسر، اکتای براهنی » بسیاری از علاقه مندان سینما را به وجد آورد؛ بخصوص که بازی « حسن پورشیرازی » برای تماشاگران فیلم نیز بسیار جالب توجه بود. البته جز این دو اثر، آثار توقیفی و مهم دیگری نیز در سانس ویژه به نمایش درآمد. بخشی این آثار « رکسانا، پرویز شهبازی »، « رگ‌های آبی، جهانگیر کوثری » و « غریزه، سیاوش اسعدی » که در سانس‌های ویژه جشنواره فجر در برج میلاد به نمایش درآمد.

در راستای عدم اکران آثارِ بخش‌ ویژه جشنواره فجر برای عموم مردم، مسعود فراستی (مدرس، منتقد سینما) در برنامه اینترنتی همشهری « کات »، انتقاد تندی به آن کرد و گفت: خیلی برای این تفکر متاسفم. انگار بعد از سال‌ها منتقدین محرم‌اند و مردم نامحرم. این چه تفکری است؟! منتقدین که نامحرم‌تر از مردم‌‌اند. صاحب سینما مردم‌اند و فیلم‌ساز باید با آنها فیلم را ببیند. این یک نگاه تبعیض‌آمیز غیرسینمایی مدیریتی و بزدلانه است و متاسفم برای آنها.

در روز نهم جشنواره فجر آخرین لیست بدون اولویت آثار برگزیدۀ مردمی اعلام شد در این لیست فیلم‌های   «بچه‌ی مردم» به کارگردانی محمود کریمی، « موسی کلیم الله» به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا، «پیشمرگ» به کارگردانی علی غفاری، «ناتوردشت» به کارگردانی محمدرضا خردمندان، «رها» به کارگردانی حسام فرهمند،«زیبا صدایم کن» به کارگردانی رسول صدرعاملی و «خدای جنگ» به کارگردانی حسین دارابی ۷ فیلم از مجموع ۳۲ فیلم حاضر در بخش مسابقه برگزیده نگاه تماشاگران جشنواره فیلم فجر تشکیل می‌دادند.
در این لیست، بخشی از آثار محبوب و برگزیده منتقدین و مخاطبین نیز به چشم می‌خورد. برای مثال فیلم « بچه‌ی‌مردم » که در روز سوم جشنواره به نمایش درآمد، توانست نظرات عمده مخاطبین را به خود جلب کند. فیلم‌های رها و ناتوردشت نیز به نسبت دیگر آثار این لیست از محبوب‌های برخی منتقدین و تماشاگران بود.

نتایج جشنواره

چهل و سومین جشنواره فیلم فجر سرانجام در حالی به ایستگاه پایانی رسید که برخی آثار نسبت بی توجهی به آنها در بین نامزدهای سیمرغ معترض بودند. مهم‌ترین آنها « خدای جنگ » سومین ساخته حسین دارابی بود که جز یک نامزدی در بخش فنی دستاورد دیگری نداشت. از طرفی آثاری هم بودند که توسط عموم مخاطبین و منتقدین اقبالی نیافته بودند اما هئیت داوران آن در بین نامزدهای بخش‌های اصلی قرار داده بود. مهم ترین این دسته از آثار « گوزن‌های اتوبان » ساخته ابلفضل صفاری که در آخر برندۀ سیمرغ بهترین صدابرداری و صداگذاری شد. لازم به ذکر است در این دوره برای اولین بار جایزۀ صدابرداری و صداگذاری با یکدیگر ادغام شده است.

مجری اختتامیه یکی از چالش‌های همیشگی برای مخاطبین جشنواره بوده است؛ زیرا انتخاب مجری مناسب بخصوص از نگاه مردم باعث افزایش هیجان در اعلام برندگان خواهد شد. اما این دوره نیز تصمیم گیرندگان جشنواره بنا و پیرو اصل تکرار محمد رضا شهیدی‌فر را به عنوان مجری اختتامیه انتخاب نمودند. لازم به ذکر است دبیر جشنواره در روز نخست در پاسخ به سوال خبرنگار پیرامون تکراری بودن مجری‌ها گفت: قواعدی وجود دارد. واقعیت این است که مجری خوب هم کم داریم.
فیلم « بچه مردم » با 15 نامزدی بیشترین تعداد نامزدی در این دوره را به خود اختصاص داد. بعد از آن « موسی کلیم الله » با 13 نامزدی، « شمال از جنوب غربی » با 12 نامزدی، « زیبا صدایم کن » با  نامزدی10 در صدر لیست قرار داشتند. در این بین فیلم ابراهیم حاتمی‌کیا (موسی کلیم الله) موفق به کسب چهار سیمرغ فنی و یک سیمرغ بازیگری (فرهاد آییش بهترین بازیگر نقش مکمل مرد) شد. فیلم‌های « شمال از جنوب غربی »
 و « بچه‌ی‌مردم » هر دو با سه سیمرغ به کار خود پایان دادند. حسین زرگرنژاد (کارگردان فیلم شمال از جنوب غربی) برنده سیمرغ بهترین کارگردانی شد و بهترین فیلمبرداری نیز برای این فیلم به علی محمد قاسمی اهدا شد. مصطفی زمانی نیز فرد پیروز در بین نامزد‌های بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فجر چهل سوم بود.
« بچه‌ی‌مردم » نیز برنده جایزۀ بهترین فیلمنامه (محمود کریمی و فائزه یارمحمدی)، تدوین( عماد خدابخش) و بهترین کارگردان اول برای محمود کریمی بود.
جایزۀ بهترین بازیگر نقش اول زن به فریبا نادری برای بازی در فیلم « شوهر ستاره » (ابراهیم ایرج زاد) داده شد و لیندا کیانی بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای فیلم  « 1968 » بود. در این دوره دو دیپلم افتخار نیز اهدا شد. اولی به عنایت بخشی (برای بازی در فیلم شاه نقش ساخته شاهد احمدلو) که جنبه تجلیل نیز داشت و نوید پور فرج برای بازی در گوزن‌های اتوبان.
فیلم رسول صدرعاملی (زیبا صدایم کن) با وجود عدم پیروزی در هیچ یک از بخش‌های جنبی و اصلی جشنواره فجر موفق به کسب بهترین فیلم جشنواره شد. اتفاقی که باعث تعجب و شگفتیِ اصحاب رسانه و منتقدین شد. در بین فیلم اولی « رها » ساخته حسام فرهمند موفق به کسب بهترین فیلم اول شد. بهترین انیمیشن جشنواره نیز همانطور که پیش بینی می‌شد به « پسر دلفینی 2 » رسید. آخرین جایزه مراسم اختتامیه جشنواره فجر، بهترین فیلم از نگاه تماشاگران بود، که در کمال تعجب به فیلم کم سر و صدای « پیشمرگ » آرش زینال خیری رسید. اتفاقی که موجب ابهاماتی شد و در این راستا علی آشتیانی پور (مدیر بخش جایزه مردمی) توضیحات در این باره داد.
درباره این نگرانی که الان برای بعضی صاحبان آثار به وجود آمده و می‌گویند که فیلم‌شان چند سانس فوق العاده داشته یا سالن‌ها با ظرفیت پر، فیلم را اکران کرده، پس چطور یک فیلم دیگر برنده سیمرغ مردمی شده است باید بگویم که بر اساس نظر کارشناسان آمار، این‌ها هیچ کدام تأثیری در روند سیستم رأ یگیری ندارد. اگر یک فیلم با صد نفر مخاطب به یک امتیاز برسد، با هزار مخاطب هم به همان امتیاز می رسد چون پنج گزینه برای رأی گیری وجود دارد که با هم به یک نسبت رشد می‌کنند، در نتیجه کثرت جمعیت تأثیری در نتیجه کلی ندارد؛ یعنی تأثیر آمار درامتیاز است. اختتامیه جشنواره فجر چهل و سوم البته خالی از حواشی نیز نبود. تهیه کننده فیلم « رها » بعد از جایزه بهترین فیلم اول به تندی نسبت به اکران نشدن فیلم « قاتل و وحشی » انتقاد کرد و گفت: چرا انقدر نگران هستید، هیچ فیلمی در هیچ مملکتی انقلاب نکرده، فیلمساز باید حرفش را بزند.
جدا از حواشی و اهدای جوایز، مراسم اختتامیه هنوز بدون رعایت استانداردها برگذار می‌شود. هنگام دریافت جوایز توسط برندگان هیچ برنامه و مدیریتی صورت نمی‌گیرد، گاهی میکروفن کار نمی‌کند گاهی زمان بسیار کم است، گویا همه چیز الساعه است و هیچ برنامه‌ای از قبل وجود نداشته است. البته این دوره به نسبت دوره‌ای که  نام برندگان پیش از موعد مقرر در رسانه‌ها لو رفته بود بدون شک عملکرد بهتر داشته است.

منابع: https://fajrfilmfestival.com
با نگاهی به فجرنامه‌های یک الی پنج

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید